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INTERPRETATION IC 90.1-2007-32 OF 
ANSI/ASHRAE/IESNA STANDARD 90.1-2007 

Energy Standard for Buildings Except Low-Rise Residential Buildings 
 

Date Approved:  June 25, 2016 
 
Request from:   John Covello, Development Management Group Co., Ltd., 55/5 Moo1 
Thepkasattri Rd., Thalang, Phuket 83110. 
  
Reference:  This request for interpretation refers to the requirements presented in 
ANSI/ASHRAE/IESNA Standard 90.1-2007, Section 9.4.1.1, regarding automatic lighting 
shutoff.  
  
Background:  Our project is using door sensors for lighting controls for Walk in Freezers and 
Room Chillers. Do these qualify as an occupant sensor (Section 9.4.1.1b)? They would turn the 
light on when someone is inside, and turn off the light when it is closed. No one will be inside 
with a closed door. 
 
Interpretation:  A door operated sensor for a freezer room counts as an occupant sensor for 
Section 9.4.1.1b of ASHRAE/IESNA Standard 90.1. 
 
Question:  Is this interpretation correct?   
 
Answer:   No 
 
Comments:  A door sensor (switch) does not meet the intent or specific language/definition in 
the standard because it only senses whether the door is open or closed and not whether the room 
is occupied or vacant. 
 
 
 
 


